Hoe kun je het beste je iPhone en iPad schoonmaken? Met het aanraken van je scherm, kunnen er bacteriën, vingerafdrukken en vegen op je scherm achterblijven. Het is daarom fijn om je scherm zo nu en dan schoon te maken.
Hoe houd je je iPad-scherm en iPhone-scherm toch hygiënisch schoon? Ik geef je hieronder belangrijke tips en aanwijzingen.
Hoe maak ik mijn iPad-scherm en iPhone-scherm schoon?
Je iPhone en iPad schoonmaken is makkelijk, maar je moet dit wel juist doen. Deze apparaten hebben een touchscreen. Daarmee zijn dit gevoelige apparaten. Als je agressieve schoonmaakmiddelen of water gebruikt om het scherm schoon te maken, kun je onbedoeld je iPhone of iPad ernstig beschadigen en zelfs kapotmaken.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Maar omdat je deze touchscreens zoveel aanraakt, komen er onbewust ook veel viezigheid en bacteriën op je scherm. Je scherm van je iPhone en iPad schoonmaken is dus wel zo hygiënisch.
Belangrijke tips iPhone en iPad schoonmaken
- Gebruik alleen zachte schoonmaakdoekjes zonder pluisjes. Pluisjes kunnen in de randen en openingen blijven zitten. Schurende doekjes en keukenpapier kunnen het touchscreen beschadigen.
- Veeg niet te hard en poets niet te ruw. Dit kan het scherm beschadigen.
- Gebruik geen water of vochtige schoonmaakmiddelen. Dit kan door openingen je iPad of iPhone binnendringen.
- Koppel alle kabels los van je iPad en iPhone voordat je gaat schoonmaken.
- Gebruik geen bleekmiddel, spuitbus en schuurmiddel!!!
- Spuit geen schoonmaakmiddel rechtstreeks op je iPad of iPhone.
Coronavirus en het scherm van je iPhone en iPad schoonmaken
Door het Coronavirus zijn we ons bewuster geworden van bacteriën en virussen in onze omgeving. We willen daarom graag dingen goed schoonhouden.
Peter Molenaar, deskundige bij het Nederlandse RIVM (Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu), geeft aan dat virussen op het scherm van je iPhone en iPad vrij snel doodgaan. Als je dus regelmatig je handen wast, is het risico op besmetting via je scherm erg klein. Toch is het aan te raden om het scherm van je iPhone en iPad schoon te maken bij thuiskomst.
Gebruik geen agressieve desinfectiemiddelen of desinfecterende gel om je iPhone-scherm of iPad scherm schoon te maken!!!
Doorsnee schoonmaakdoekjes met 70% isopropylalcohol zijn voldoende om bacteriën en andere schadelijke deeltjes van het scherm van je iPad en iPhone te verwijderen. Zorg er tijdens het schoonmaken voor dat er geen overtollig vocht in de openingen van je iPhone of iPad kan binnendringen en veeg overtollig vocht weg met een droge doek zonder pluisjes.
Zo houd je het schoon en hygiënisch .
Met welk schoonmaakmiddel kan ik mijn iPad en iPhone schoonmaken?
Mijn advies: Gebruik schoonmaakdoekjes met 70% isopropylalcohol of Clorox desinfectiedoekjes om je scherm schoon te maken. Dit zijn simpele, doorsnee vochtige schoonmaakdoekjes. Schoonmaakdoekjes zorgen voor een extra hygiënische schoonmaak.
Veeg voorzichtig over je scherm om deze schoon te maken. Pers je toch te veel vocht uit het doekje op je iPhone of iPad? Veeg het dan direct af met een droge, pluisvrije doek.
Zorg dat je met de vochtige doekjes niet over de openingen van je iPad of iPhone gaat. Dan kan er namelijk vocht in je apparaat komen. Gebruik ook geen bleekmiddel! Dompel je iPhone of iPad nooit onder in water en gebruik geen overmatige hoeveelheden vocht. Gebruik je gezonde verstand bij het schoonmaken van je iPhone en iPad, want dan beschadig je niet onbedoeld je apparaat.
Stappenplan: Hoe maak ik mijn iPad en iPhone schoon?
Je wilt je iPad niet beschadigen, maar deze toch zo nu en dan schoonmaken.
Een iPad heeft een speciaal vetafstotende laagje op het scherm. Dit laagje beschermt het scherm tegen krasjes. Als je te vaak het scherm schoonmaakt of te hard schuurt, beschadig je deze laag en kunnen er gemakkelijk krassen op het scherm ontstaan.
Volg de volgende stappen bij iPad schoonmaken:
- Koppel alle kabels los.
- Schakel je iPad helemaal uit door de sluimerknop ingedrukt te houden en de schuifknop op het scherm te verslepen.
- Gebruik een zacht, vochtig schoonmaakdoekje zonder pluisjes om het scherm voorzichtig schoon te maken. Knijp niet te hard en druk niet te hard, zodat er geen overtollig vocht uit het doekje op je iPad komt.
- Laat geen vocht in de openingen van je iPad binnendringen.
- Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek, glasreiniger, spuitbussen, perslucht, oplosmiddel, schuurmiddel, ammoniak of waterstofperoxide.
- Droog eventueel je iPad na met een droge, pluisvrije doek, zoals een theedoek.
Wat als er tijdens het schoonmaken toch vocht in mijn iPad of iPhone komt?
Oei, dan heb je echt te enthousiast schoongemaakt. Er kan dan gemakkelijk vocht of water door de openingen in je iPad of iPhone lopen. Dan beschadigt je apparaat vanbinnen.
- Is je apparaat slechts oppervlakkig nat geworden? Veeg het dan direct droog met een pluisvrije droge doek, zoals een droge vaatdoek, theedoek of de mouw van je trui.
- Open niet de simkaarthouder van je iPhone of iPad totdat deze droog is. Sluit ook geen oplader of accessoire aan totdat het apparaat kurkdroog is.
Hoe droog ik mijn iPhone en iPad als deze nat is geworden?
- Droog eerst je iPad of iPhone met een droge doek of je mouw.
- Houd de iPhone of iPad in je hand met de oplaadpoort naar onder gericht. Tik zachtjes met je andere hand op het apparaat zodat overtollig water naar onder eruit kan lopen.
- Leg je iPhone of iPad in een droge ruimte met ventilatie zodat deze goed kan drogen. Of voor een ventilator voor rechtstreekse verkoelende lucht die in de oplaadpoort blaast, om het droogproces te bevorderen.
Doe dit niet:
- Gebruik geen externe warmtebron om je apparaat te drogen, zoals een warme verwarming, magnetron of gasfornuis.
- Steek geen voorwerpen in de oplaadpoort om het vanbinnen te drogen, zoals een papieren doek of wattenstaafjes.
Vochtschade aan je iPhone of iPad valt in veel gevallen niet onder de productgarantie van Apple of het AppleCare+ Plan, omdat dit vrijwel altijd nalatigheid is geweest. Misschien dat je nog schade kan verhalen op je eigen allrisk-verzekering.